Министърката беше попитана защо в навечерието на великденските празници е предложила

...
Министърката беше попитана защо в навечерието на великденските празници е предложила
Коментари Харесай

Здравната министърка отговори защо е предложила на МС да разреши частна детска болница

Министърката беше запитана за какво в навечерието на великденските празници е предложила на Министерския съвет да позволи построяването на частна многопрофилна болница " Мама и аз " с 400 кревати, 40 от които педиатрични.

Ето какво отговори доктор Кондова.

" Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше тъкмо тази, която е входирана на 6 март към министъра на опазването на здравето с всички нужни съгласувателни мнения по развой, почнал 2022 година Законовият период, с цел да се вземе решение от страна на Министерския съвет, беше два месеца. "  

Попитана в случай че не е било взето решение, какво щеше да се случи, тя посочи, че е имало две варианти. " Да откажем, след което следва правосъдна процедура, на която сме били подложени към този момент няколко пъти от същия вложител. Другата беше да предложим на Министерски съвет да утвърди плана. "

Кондева разяснява, че не е очаквала толкоз мощна социална реакция и отхвърли да е обезпокоена от течащата инспекция.

"...Правилната стъпка беше аз да отдръпва своето искане. Самата аз не чаках толкоз мощна социална реакция, само че го свързвам с разочарованието, че нямаме национална детска болница, от неналичието на доверие и от доста насъбран негатизивъм. Не се тормозя от инспекцията, постоянно съм считала, че инспекциите са хубаво нещо и дават друг взор. Проверяващите ще имат опцията да проследят целия развой - от заявяването на желанието на вложителя до последния миг на внасянето. "

Д-р Кондова изрази убедеността си, че е в положение да устоява на другите ползи - да търси баланс и разговор.

На въпрос имаме ли задоволително педиатри, здравната министърка отговори, че към 31 декември 2022 година системата разполага с 1996 педиатри в цялата страна. В София има 13 лечебни заведения, в които се реализира профилирана педиатрична помощ. " Не знам дали имаме задоволително лекари, само че мисля, че ще се оправим с този въпрос. Има съглашение, подписано с Европейската капиталова банка, която ще ни съветва безплатно във връзка с кадрова обезпеченост, конструкция, апаратурни съоръжение. Избран е белгийски консорциум, който ще извърши тези задължения. "

Д-р Кондова коментира и уволнението на шефа на капиталовата компания за националната детска болница.

" Това решение бе подбудено от един одит във връзка със създалата се обстановка. Инвестиционната компания е дружество, което би трябвало в двумесечен период след избора на съвета на шефовете и изпълнителния шеф да показа бизнес проект за тригодишния им интервал на ръководство. Оказа се, че 6 месеца след избора на шефа подобен в Министерството на здравеопазването не е постъпил. От друга страна, при публичната поръчка по желание на реализатор, която се води като съществена причина за закъснение на разрушаването, той забави доста едномесечния период, откакто бяха преминати всички процедури по обжалване и едвам предходната седмица се подписа договорът. Във финансовите резултати беше доста тревожно, че в съвета на шефовете на тази компания за детска болница има трима адвокати, все пак са разходвани 32 000 лева за външни юридически услуги. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР